Λιγα λογια για το μπλογκ

Σελίδα

Όπως φαίνεται από τον τίτλο του, το μπλογκ ασχολείται κυρίως με θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο (πολιτικά, ιστορικά, οικολογικά, κ.ά.) – αλλά όχι αποκλειστικά. Πρόκειται για ένα προσωπικό μπλογκ, για το οποίο επέλεξα έναν γεωγραφικό τίτλο. Ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου είναι αυτός που αισθάνομαι ως πατρίδα μου με μια ευρύτερη έννοια. Εξάλλου και η πατρίδα μου με την πιο στενή έννοια (η Κύπρος) βρίσκεται στο κέντρο αυτού του χώρου.

Υπάρχει ίσως και μια βαθύτερη εξήγηση για την επιλογή του συγκεκριμένου γεωγραφικού τίτλου.  Έχω παρατηρήσει ότι τις δύο ελληνόφωνες χώρες μας, Ελλάδα και Κύπρο, τις βλέπουμε εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοί τους με συγκεκριμένους τρόπους: είτε ως ιδιαίτερο χώρο σε αντίθεση με το εξωτερικό γενικά, είτε ως μέρος της Ευρώπης και της ανεπτυγμένης Δύσης αν και λίγο καθυστερημένο σε σχέση με το υπόλοιπο, είτε αντίθετα ως (σχεδόν) τριτοκοσμικές σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες χώρες. Πολύ πιο σπάνια όμως τις βλέπουμε ως μέρος του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου στον οποίο ανήκουν, με τις ιδιαιτερότητες που αυτός έχει. Και για να κατανοήσουμε αυτές τις ιδιαιτερότητες πρέπει να μελετήσουμε και τα υπόλοιπα τμήματα αυτού του χώρου. Ίσως έτσι καταφέρουμε να καταλάβουμε καλύτερα και τον εαυτό μας.


Ορφέας Ρούσος

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.